четвер, 8 липня 2021 р.

Сергій Петрович Кульчицький - генерал, якого поважали солдати

 #героїукраїни

Сергі́й Петро́вич Кульчи́цький (17 грудня 1963, Веймар, Східна Німеччина — 29 травня 2014, Слов'янськ, Донецька обл.. ) — український військовий, генерал-майор, начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України. Герой України.

Після розпаду СРСР переїхав жити в Україну, проходив службу в Національній гвардії України. В 2012 році обійняв посаду начальника бойової та спеціальної підготовки ГУ ВВ МВС України.
Сергій Петрович завоював безмежну довіру, повагу й любов своїх підлеглих. Всі ті, кому будь-коли пощастило спілкуватися з Сергієм Кульчицьким, згадують про нього як про великодушну, правильну, хоч і досить строгу людину. Але при цьому, зазначають вони, в ньому завжди було багато людяності. Те, як поводився Кульчицький, не відповідало звичним канонам поведінки генерала.
Він був виваженим, розумним, енергійним. Власним прикладом наставляв хлопців. До кожного знаходив окремий підхід і розумні слова… Він був далекоглядним. Розповідав солдатам: "Хлопці, за день нічого не закінчиться, вам потрібно набратися сили, набратися терпіння – і з холодним розумом та палким серцем підійти до цієї справи". Генерал був прикладом для воїнів. Мав відмінне почуття гумору…
29 травня 2014 року, поблизу Слов’янська сепаратисти збили український вертоліт Мі-8. Тоді загинули 12 воїнів Нацгвардії, які летіли на ротацію. Серед загиблих був і легендарний генерал Сергій Кульчицький.
Загибель генерала Сергія Кульчицького не була випадковою. Терористи ДНР оголосили за нього (живого чи мертвого) нагороду в 4 млн. доларів США. Жодного разу більше за жодного з політиків і військових України бойовики не призначали такої винагороди. Кульчицький знав про небезпеку, яка йому загрожувала, але зону АТО і своїх солдат не покинув.
РДГ противника, що збила гвинтокрил з Кульчицьким, була знищена його 1-м батальйоном Нацгвардії через кілька днів після загибелі генерала.
Генерал-майор Кульчицький похований на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря у Львові.




Немає коментарів:

Дописати коментар